fbpx

Ο Μικρός Ήρωας παίρνει σάρκα και οστά από το Kids Theater τη θεατρική σεζόν 2024-25 στο θέατρο Νέος Ακάδημος. Ο Γιώργος Θαλάσσης του Στέλιου Ανεμοδουρά, που έγινε θρύλος μέσα από τα 800 τεύχη του πρώτου ελληνικού κόμικ, ανεβαίνει στη σκηνή μαζί με το «κορίτσι φάντασμα» Κατερίνα, και τον μοναδικό Σπίθα για να τα βάλει με τους «κακούς» και να υπερασπιστεί την ελευθερία και το δίκαιο. Είναι οι πρώτοι «σούπερ ήρωες» της Ελλάδας. Χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν «σούπερ δυνάμεις», παρά μόνο θάρρος και πίστη στα ιδανικά τους, πετυχαίνουν να ανατρέπουν τους συσχετισμούς δυνάμεων και να κερδίζουν πάντα τους «κακούς», στέλνοντας το μήνυμα της αντίστασης στην αδικία.

Το περιοδικό Μικρός Ήρως που έγραψε ιστορία

Δεν υπάρχει άλλο περιοδικό που να έχει σημαδέψει τόσο πολύ τις καρδιές των αναγνωστών, όσο ο Μικρός Ήρως, που έγραφε ο Στέλιος Ανεμοδουράς από το 1953 έως και το 1968 με το ψευδώνυμο «Θάνος Αστρίτης». Ο Μικρός Ήρως έφτασε στον μυθικό αριθμό των σχεδόν οκτακοσίων τευχών, γραμμένο κάθε εβδομάδα από τον ίδιο πάντα συγγραφέα. Ένα περιοδικό, που για περισσότερο από μισό αιώνα μετά τη διακοπή της πρώτης έκδοσής του, φρόντισε να ανανεώνει τους δεσμούς του με τους παλιούς και να συστήνεται σε καινούργιους φίλους, με αλλεπάλληλες επανεκδόσεις. Ο Μικρός Ήρως μπορεί να μην είναι πια «μικρός» και η εποχή μας να έχει στρέψει την προσοχή της σε άλλους ήρωες, πιο πεζούς και αναλώσιμους, αλλά δεν πρόκειται να περάσει ποτέ στη λήθη, καθώς είναι μέρος της λαϊκής μας κουλτούρας.

Οι κεντρικοί χαρακτήρες του Μικρού Ήρωα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ: ένας μικρός υπεράνθρωπος με γνώσεις, ικανότητες και ταλέντα, που θα ζήλευε κάθε παιδί με φιλοδοξίες. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, μιλούσε δεκαπέντε ξένες γλώσσες, ενώ το «dum spiro spero» που έλεγε συχνά, δείχνει ότι μιλούσε και λατινικά. Περιγράφεται ως πράος, με καλή ανατροφή και ηθικές αρχές. Δεν δίσταζε, όμως, όποιος κι αν ήταν απέναντί του, να τον διακόψει για να εκφράσει τη δική του άποψη, απαιτώντας μάλιστα να υποδείξει τον τρόπο δράσης και να θυμώσει, απειλώντας ότι θα παρατούσε την αποστολή του στη μέση, όταν αμφισβητούσαν τις ικανότητές του.

ΣΠΙΘΑΣ: είναι το όνομα-σύμβολο του «αιώνια αχόρταγου και πεινασμένου παιδιού». «Σπίθα» τον βάφτισε ο Γιώργος Θαλάσσης, που, από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους, κατάλαβε πως ο φίλος του «έχανε λάδια» από το ντεπόζιτο της απέραντης εξυπνάδας του. Την αδέξια συμπεριφορά του ισορροπούσε με την μεγάλη και ηρωική καρδιά του. Ταυτόχρονα, ήταν και το φιλόζωο μέλος της ομάδας, ενώ αναλάμβανε με αυτοθυσία την προστασία των μικρότερων παιδιών της παρέας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ: η Κατερίνα ξεκίνησε στο περιοδικό ως ένα μικρό κορίτσι με κοτσίδες που του άρεσε να παίζει αγορίστικα παιχνίδια για να μεταμορφωθεί στη συνέχεια σε μία καλλίγραμμη κοπέλα που ξεκίνησε την αντιστασιακή της δράση, φορώντας μια μάσκα – μαντίλι με την ελληνική σημαία. Ως Κατερίνα ζούσε στο ίδιο σπίτι με τον πατέρα της και τον Γιώργο. Στις αποστολές όμως εμφανιζόταν ως «Νίκη», αιφνιδιάζοντας τον Μικρό Ήρωα. Ο Γιώργος υποπτευόταν ότι πίσω από τη μάσκα κρυβόταν η μικρή Κατερίνα και… δεν έκανε λάθος.

Η παράσταση του Kids Theater από την Αθανασία Καλογιάννη

Η παράσταση του Μικρού Ήρωα από το Kids Theater θα είναι πιστή στους χαρακτήρες του Στέλιου Ανεμοδουρά που έχουν γίνει πλέον μέρος της Ελληνικής λαϊκής κουλτούρας, χρησιμοποιώντας όμως σύγχρονες θεατρικές τεχνικές και παραστατικά μέσα για να παρουσιάσει ένα συναρπαστικό θέαμα που θα παρασύρει μικρούς και μεγάλους στον θρύλο του Μικρού Ήρωα.      

ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τηλέφωνα:
210 6616877
693 4146156

Email:
info@kidstheater.gr